Loading

Deelnemers Biomarkt Cacaofabriek

Eetbare kunst

Wat is Banket Yvette precies? Een bijzondere delicatessenwinkel waar alles vegan, glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij, geraffineerde suikervrij en bijna alles biologisch is. Een deel van het assortiment is notenvrij of kan notenvrij gemaakt worden. Zo mogelijk kunnen ook andere ingrediënten weggelaten worden. Dé oplossing voor mensen met bepaalde allergieën, intoleranties en persoonlijke voorkeuren, die ook graag een stukje taart willen eten. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten genieten van lekkere dingen. Het mooie is, dat iedereen het kan eten, omdat het gewoon bijzonder lekker is!

Naast taart heeft Banket Yvette ook cupcakes, koekjes, energieballetjes, brood, tapenade en cashewspreads in het assortiement.

Banket Yvette is gevestigd in de prachtige kunstgalerie Pol38 van Anita (Pol), een bijzondere vrouw. Samen zetten we iets heel moois neer!

Ariza

Ariza is een Helmonds familie bedrijf met een eigen productielocatie in Turkije. Met ons eigen merk, Dixap, zijn wij druk bezig de markt van (biologische) diksappen en sapjes te veroveren. Bij Dixap houden we al sinds 1949 van fruit. En van fruit alleen. Daar hebben wij verder nix aan toe te voegen. Want in onze producten zitten geen toevoegingen. Geen toegevoegde suikers of zoetstoffen. Geen conserveringsmiddelen en geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Kom lekkere biologische sapjes proeven bij onze kraam!

  • Proeven van Biologische sapjes
  • Koop ook een flesje Dixap!

Imkerij de Walhut

Waarom wij ons met hart en ziel inzetten voor de bij.

Zonder bijen verdwijnt 80% van al ons fruit, groenten, noten en zaden uit de schappen in de winkel.

Elk jaar sterven er meer en meer bijen uit. Door bestrijdingsmiddelen, ziektes, monocultuur hebben bijen het steeds moeilijker om te overleven. Elk voorjaar is het weer spannend of de bijen de winter overleefd hebben. Het komt steeds vaker voor dat imkers een groot deel of zelfs al hun bijenkasten verliezen door de bijenverdwijnziekte.

Een bijendrama die vérstrekkende gevolgen heeft.

Stel je eens voor dat je maaltijden voortaan alleen nog maar bestaat uit vis, aardappelen, rijst, granen, zeewier, zeer beperkt vlees, paddestoelen, sla en bananen. Daar moet je toch niet aan denken…

Maar ook de natuur in het algemeen heeft het niet gemakkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal insecten de afgelopen 20 jaar met wel 75% is afgenomen. Dat is echt zorgwekkend. Insecten spelen een belangrijke rol in ons voedselketen en wij zijn daarvan afhankelijk.

Ons bijenparadijs
In 2002 zijn we begonnen met bijen houden, gewoon met 2 kasten bij een imkervereniging. Met vallen en opstaan hebben we ons het bijzondere vak als imker eigengemaakt. Na vele opleidingen op gebied van bijen, drachtplanten, natuureducatie en honingkeurmeester is onze passie voor de bijenwereld alleen maar groter geworden.

In 2011 hebben we een stuk bos van 1,2 hectare grond in het buitengebied van Nederwetten (vlakbij Eindhoven) gekocht. Dit bos, wat oorspronkelijk vooral bestond uit populieren, hebben we laten rooien. Van dit hout hebben we een bijenstal gebouwd. Hiervoor in de plaats hebben we allerlei bomen en drachtplanten teruggeplaatst, die interessant zijn voor bijen, insecten, vlinders, vogels en amfibieën.

Zoals Lindes, Acacia, Vuilboom, oude fruitrassen, wilg, allerlei besdragende heesters en een bloemenweide. Verder hebben we een takkenril aangelegd en een paddenpoel gegraven. Inmiddels is het voor ons een paradijs voor alles wat groeit en bloeit. Elk jaar ontwikkelt dit bos zich verder en het is bijzonder om dit natuurlijk proces mee te maken.

Onze droom is dat ons bijenbos, zoals wij het noemen, uitgroeit tot een waar bijenparadijs en waar we activiteiten kunnen organiseren voor iedereen die lekker buiten wil zijn, die wil genieten van de mooie natuur en die wil ontdekken wat er buiten in de natuur allemaal te beleven valt.

Eens per jaar, op 2e Paasdag, organiseren wij in samenwerking met Brabants Landschap en IVN Nuenen tijdens Brabants Landschap een open dag. Je bent van harte welkom.

Bakkerij Meelmuts

Na tien jaar samen de zaak geleid te hebben, besloten de broers om uit elkaar te gaan. Door verschil in opvatting en toekomstbeeld van de bakkerij, waren Wim en Marcel uit elkaar gegroeid. Marcel bleef in Helmond, en Wim vertrok nar Eindhoven om daar zijn bakkerij te beginnen.

Wim en Elly startten in hartje Eindhoven. Wim noemde zijn zaak Bakker Meelmuts, naar een column in een vakblad van vroeger. Ze kregen drie kinderen Harrie (1974, Anne (1980 en Wim Jr.

In 1992 opende zij nog een zaak in Geldrop en in 1999 kwam er een derde filiaal bij; nu in stadsdeel stratum. Vanaf dat moment draaide het leven van Wim en Elly eigenlijk alleen nog maar om werken, maar daar hebben ze op een zeker moment weer verandering in aangebracht.

In 1997 zijn ze uit de binnenstraat van Eindhoven vertrokken. Door de komst van de heuvel galerie in het centrum stegen de huren van andere ondernemers ook fors. Dat was een moment om hun situatie eens beter de loep te nemen. Wilden ze eigenlijk nog wel zoveel werken. Vrijwel al het verdiende geld ging op aan vaste lasten. Het was tijd voor een omslag, dat was hun conclusie.

Hans Sanders, Biologische wijn en Delicatessen

Wijn & Delicatessen Hans Sanders. Gespecialiseerd in Duitse wijnen.
Wijn wordt gratis thuis bezorgd in Eindhoven en omgeving.
10% korting bij afname van af 6 fl.
15% korting op een proefdoos 6 fl. verschillend naar eigen keuze.